Proiect TAWE


Proiectul TAWE – Together against Women’s Exploitation își propune să răspundă uneia dintre cele mai mari provocări pe care le are România în ceea ce privește protecția femeilor, în principal a fetelor, împotriva violenței sexuale și a traficului de persoane. Din 2001, Departamentul de Stat al SUA, în Raportul anual privind Traficul de Persoane, a menționat că „Guvernul României nu… îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului”.

În decembrie 2022, Comisia Europeană a subliniat că numărul victimelor române ale traficului de persoane continuă să fie cel mai mare dintre toate statele, chiar dacă în 2004 Tratatul de aderare la UE includea obligații speciale pentru România de a reduce acest fenomen. Aproximativ 90% dintre victimele române identificate ale traficului de persoane sunt femei și fete și 82% dintre ele sunt exploatate sexual în toată Europa (ANITP, 2021 Annual Report, pg 15).

Deși România este țara cu cele mai mari probleme privitor la lupta UE împotriva traficului de persoane, la nivel național există o mare lipsă de cunoaștere, înțelegere, acțiune și prevenire a acestui fenomen.

Scopul prezentului proiect este de a consolida capacitatea ONG-urilor, profesioniștilor și publicului larg de a coopera pentru prevenirea și identificarea timpurie a cazurilor de trafic de persoane cu fete și femei. Pentru realizarea acestuia se vor implementa următoarele obiective specifice:

OS1: Creșterea colaborării între ONG-uri, diferite părți interesate și publicul larg pentru identificarea timpurie a potențialelor victime (prin 5 seminarii, 3 ECLERhub-uri și 10 ONG-uri/părți interesate).

OS2: Reducerea numărului de cazuri potențiale de violență sexuală și trafic de persoane în rândul fetelor și femeilor din România prin activități de conștientizare – (8 ateliere de lucru cu elevi și profesori și o campanie online de prevenire și identificare a traficului de persoane).

OS3: Monitorizarea implementării politicilor anti-trafic de persoane (3 comunicate de presă și 1 raport).

Activitățile principale desfășurate sub egida proiectului TAWE sunt:


 
A1. Organizarea a 5 seminare privind depistarea precoce a potențialelor cazuri de GBV și THB

Proiectul va organiza 5 seminarie pentru cel puțin 125 de actori din prima linie, ONG-uri și profesioniști care lucrează direct cu femei și fete. Participanții sunt selectați din toată România, cu o atenție specială asupra activității profesionale a celor care lucrează în servicii educaționale, sanitare și sociale, provenind din județe în care numărul supraviețuitorilor identificați ai GBV/THB este mai mare sau în continuă creștere.

Seminare (5):

  • 2024-02-16, Universitatea Româno-Americană, 09:00 – 18:00
  • 2024-02-19, Universitatea Româno-Americană, 09:00 – 18:00
  • 2024-02-20, Universitatea Româno-Americană, 09:00 – 18:00
  • 2024-02-22, Universitatea Româno-Americană, 09:00 – 18:00
  • 2024-02-23, Universitatea Româno-Americană, 09:00 – 18:00

Participarea se face pe baza înscrierii prealabile prin intermediul formularului online dedicat:

[formular închis]

 
A2. Organizarea de ateliere pentru elevi și profesioniști care lucrează cu aceștia

Vor fi organizate 8 ateliere online și offline, cu minim 200 de participanți, în principal copii. Scopul atelierului este de a crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile GBV și THB și de a avea cunoștințele minime pentru a identifica din timp potențialele victime, pentru a descoperi promisiunile false care pot duce la traficul de persoane, pentru a cunoaște indicatorii care pot atrage atenția în legătură cu false promisiuni sau oferte  „prea bune pentru a fi adevărate”.

Ateliere de lucru (8):

  • 25 aprilie 2024, Liceul Teoretic Marin Preda, București – 10:00
  • 25 aprilie 2024, Liceul Teoretic Marin Preda, București – 12:00
  • 09 mai 2024, Colegiul Economic Virgil Madgearu, Galați
  • 2024 [data/ora exacte urmează a fi anunțate]
  • 2024 [data/ora exacte urmează a fi anunțate]
  • 2024 [data/ora exacte urmează a fi anunțate]
  • 2024 [data/ora exacte urmează a fi anunțate]
  • 2024 [data/ora exacte urmează a fi anunțate]

Participarea la ateliere se bazează pe înscrierea prealabilă prin intermediul formularului online dedicat:

[urmează a fi publicat]

 
A3. Organizarea activităților de conștientizare și monitorizare

ECLER va proiecta, produce și disemina diferite materiale de conștientizare și promovare care vor fi distribuite online și personal participanților la evenimentele organizate. Va fi elaborat 1 raport de monitorizare și advocacy și vor fi publicate 3 comunicate de presă. 3 ECLERhubs vor fi dezvoltate și susținute pentru comunități mai sigure.

 
A4. Ziua Libertății

Ziua de 16 martie este recunoscută la nivel global drept Ziua Libertății împotriva traficului de ființe umane. ECLER a inițiat în 2023 organizarea de evenimente cu participare largă pentru a sărbători această zi iar în 2024 ne propunem să extindem sărbătoarea la nivel național. Tinerii implicați în A1 și profesioniștii formați în A3 vor fi încurajați și sprijiniți să organizeze cel puțin 5 activități locale pentru a sărbători Ziua Libertății pe 16 martie 2024 și/sau alte evenimente cu profil similar.

  • 2024-03-21 – Sesiune locală tip “Freedom Day”, Câmpulung Muscel
  • 2024-03-29 – Sesiune locală tip “Freedom Day”, București
  • 2024 [data exactă urmează a fi anunțată]
  • 2024 [data exactă urmează a fi anunțată]
  • 2024 [data exactă urmează a fi anunțată]

Contact: [email protected]

  • 1 poziție disponibilă: Assistent Manager & Ofițer de Comunicare; poziție pe termen scurt (3 luni), colectare/sistematizare informații logistice/organizare, urmărirea elementelor de promovare/comunicare

 

Persoanele interesate sunt rugate să contacteze ECLER la adresa de contact: [email protected]